Lotti szülinapi tortája
Lotti szülinapi tortája
Lotti szülinapi tortája
Lotti szülinapi tortája
Lotti szülinapi tortája

Hozzávalók

150 g tönköly fehérliszt
150 g fehér liszt
50 g nádcukor
1 teáskanál szódabikarbóna
1 teáskanál fahéj
2,5 dl víz
1,5 dl olaj
1 evőkanál ecet
120-130 g fagyasztott meggy
50 g nádcukor
10 db szegfűszeg
0,5 teáskanál fahéj
0,5 teáskanál vanília őrlemény
0,5 citrom leve
1 dl víz
400 g joghurt
7 db lapzselatin
250 g túró
100 g teavaj
6-7 evőkanál joghurt

ELKÉSZÍTÉS MENETE

Eljött ez a nap is, mint minden Anyukának, Nekem is hihetetlen hogy eltelt EGY ÉV! 
Nagy izgalommal kezdtem neki a torta sütésnek, de szerintünk a maximumot kihoztam ki belőle. Remélem tudok másnak is segíteni a könnyű torta sütésben. Igen, könnyű, mert ha Én, aki soha nem sütött még egy süteményt sem, nemhogy tortát…akkor szerintem érezhető, hogy egyszerű ez a recept.

Először a piskótát csináltam meg, ahhoz igazítottam a joghurtos félgömböt. 25×25 cm-es torta formám van, ebben kb 1,5-2 cm magas piskóta készült el. A lisztet és a szódabikarbónát egyben leszitáltam egy edénybe, majd hozzáadtam a nádcukrot és a fahéjat is, ezután a folyékony hozzávalókat (olaj, víz, ecet) is beleöntöttem és jól elkevertem, egy pár perc után szépen szuszogott a tésztám, így késznek nyilvánítottam. A már előre kiolajozott és lisztezett tepsibe öntöttem és 160 °C-re előmelegített sütőbe 30-35 percig sütöttem. Tűpróba után kivettem és hagytam kihűlni, félretettem.

Közben a meggyet megfőztem a fahéjjal, szegfűszeggel, vanília őrleménnyel, nádcukorral, citrommal (így nem barnul meg a meggy) és 1 dl vízzel. Amikor kicsit kihűlt, kiszedtem belőle az egész szegfűszegeket (megszámoltam, hogy mennyit tettem bele, mert Én jobban szeretem egészben használni és nem őrleményként), hozzáadtam a natúr joghurtot és turmixoltam. A lapzselatint 5 percre beáztattam vízbe és hozzákevertem a joghurtos öntethez (kicsit felmelegítettem, mert elhűlt nagyon a joghurttól, de a zselatinnak kell a langyosabb verzió, a joghurtnak pedig nem jó a forró). Egy kifóliázott kerek fenekű edénybe öntöttem a zselatinos meggyes finomságot és betettem a hűtőbe. Másik szintén fóliázott, egyenes talpú edénybe keveset öntöttem, hogy ebből tudjak mintát szaggatni a díszítéshez.1,5 óra alatt megdermedt, így a piskótára fordítottam és körbe vágtam akkora méretre amekkora a kupolám lett.

Ezután bevontam a túrókrémmel, amit robotgépben kavartam ki. Előző este kivettem a hűtőből a teavajat, hogy könnyebb legyen használni. Így a teavajat, túrót kikevertem és folyamatosan adagoltam hozzá a joghurtot, ez Nekem kb 6-7 evőkanál lett. Nem kell teljesen folyós állagot kapni, inkább vajkrém állagút, hogy kenhető legyen, hisz a hűtőben vissza fog dermedni a teavaj miatt. Nem raktam bele cukrot, hisz a többi réteg már elég édessé teszi a tortát.

Kívánok mindenkinek olyan izgalmat és sikert, mint ami Nekünk volt!
Ezt a piskótát máskor is el lehet készíteni egy krémmel, ha gyors édességre vágyik a család. 😉

UPDATE!

Az utolsó képen szereplő torta ugyanígy készült, annyi különbséggel, hogy dupla piskóta adagból, egy óra sütési idővel készítettem és 3 egyenlő lapra vágtam. A túrókrém szintén dupla adag lett. A meggyes joghurt réteg mennyisége maradt, csak áfonya is került a meggyszószba, így lilás árnyalatot kapott. 😉 Először elkészítettem a piskótát, hagytam kihűlni, felvágtam és laponként visszatettem a kör alakú formába, celofánnal az oldalán. Majd megkentem a túrókrémmel, újra piskóta lap, újra krém és újra piskóta. Betettem a hűtőbe. A zselatinos-meggyes joghurtot először hűtőben hagytam dermedni külön tálban, amikor láttam, hogy kezd kocsonyásodni, ráborítottam a tortámra, a fólia körbe megtartotta, így ment vissza a hűtőbe, pár óra múlva megdermedt.

A naaagy családi szülinapra készült, így 14 ember pocakját sikerült megtömni ezzel a dupla adaggal. 🙂