Fűszerek

Lotti 6 hónapos volt amikor elkezdtem használni fűszert, hisz addig még a natúr zöldségek és gyümölcsök is fűszerek voltak a pocak számára. Majd amikor már tudtam variálni a hozzávalókat, kis adagokban bevezettem a már megszokott kombinációkhoz a petrezselymet, baba-húslevesben nélkülözhetetlen. Nyáron tettem el a fagyasztóba is, így amikor főzök gyorsan valami finomat, egyszerű 2-3 darabot kivenni. Kb fél perc alatt kiolvad. Viszont heti egyszer használom csak, oxalátok miatt.

Majd jött a fahéj. Nálunk minden tízórai a gyümölcs, bármilyen gyümölcs! Így 7 hónapos korában megbolondítottam a kész pépeket fahéjjal. Pici adaggal kezdtem, majd fokozatosan emeltem, azóta kóstolás alapján kapja. Ha úgy gondolom, hogy még Én nem érzem benne az aromáját, teszek bele többet, mindaddig míg nem túl intenzíven érződik.

A karobport a fahéj után vezettem be, hogy legyen B verzió is a gyümölcsös pépekhez. Így vagy hamis csokisat vagy fahéjasat kap tízóraira.

7 hónaposan már a tökfőzeléket kaporral csináltam a családnak. Nagy sikere volt.

8 hónapos korától kezdve bátrabb vagyok fűszereket illetően és szeretném is ha mindennel megismerkedne, mert a mi menünkben is nagy szerepe van a különleges fűszer kombinációknak. Így miután az a cél, hogy egy idő után egy féle ebédet vagy vacsorát keljen főzni a családnak, gondoltam kezdődhet a bevezetés a további ízek világába.

Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy a kertünkben évek óta telel-nyaral a metélőhagyma. Apróra vágva is és hosszabb darabokban is, a turmix bárhogy tudja pépesíteni. Sütéshez, főzéshez egyaránt tökéletes és finom.

Majd jött a babérlevél, tárkony, rozmaring, kakukkfű, borsikafű, szegfűszeg,bazsalikom és a bors. Ezekből annyira pici mennyiség elég, hogy alig érezhető, mégis sokat jelentenek. Ha van lehetőségem a friss változatát használom a növényeknek, de ha nem áll rendelkezésemre, hogy a frissen locsolt kakukkfüvemet használjam nem esek kétségbe a szárított verzió is megfelel a célnak.

9 hónapos korában új fűszerként vezettem be a majorannát és az oreganót. Pici mennyiségben, hisz intenzív az íze.

A vaníliát (igazi, nem pedig aroma) már 7 hónaposan el lehet kezdeni használni a pici pocaknak, de Én valamiért csak 10 hónaposan adtam Lottinak, ez is egy finom ízvilágot ad a már megszokott püréknek. Ezután a gyömbért is bevezettem, például almával, banánnal nagyon jól harmonizál.

Szeretem lepirítani a zöld fűszereket mielőtt használom, mivel így intenzívebb lesz az aromájuk.  Próbáljátok ki a nagyok főzésénél is. 😉