Káposztás muffin
Káposztás muffin
Káposztás muffin

Hozzávalók

3 evőkanál zsiradék/olaj
1 evőkanál nádcukor
1 káposzta
0,5 teáskanál bors
0,5 teáskanál köménymag
1 teáskanál só
1 vöröshagyma
250 g fehérliszt
50 g teljeskiörlésű liszt
1 púpos teáskanál szódabikarbóna
150 g joghurt
1,5 dl víz
puffasztott amaránt (elhagyható)

ELKÉSZÍTÉS MENETE

Felhevítem a zsiradékot (Én most kacsazsírt használtam) majd hozzáadom a cukrot, nem kevergetem, karamellizálom, ha már barna akkor rádobom a csíkokra vágott káposztát és megsózom. Folyamatosan kevergetem, közben felaprítom a vöröshagymát egy másik edényben zsiradékon dinsztelem, amikor a káposztám már összeesett, megpuhult, a fele mennyiséget átszedem a hagymára, tovább pirítom és borssal, köménymaggal fűszerezem. Félre teszem hűlni.

Egy tálba szitálom a fehérlisztet, szódabikarbónát, majd hozzáadom a teljeskiörlésű lisztet, vizet és joghurtot. Összekeverem és apránként adagolom hozzá a hagymás-káposztát. Utólag még itt lehet fűszerezni, Nekem egy kevéske borsot igényelt még. Ha kész, belekanalazom a formákba és megszóróm a tetejét puffasztott amaránttal. Aztán 180 °C-ra előmelegített sütőben 20-25 percig sütöm.

A káposzta másik feléhez tésztát főzök és másnapra is kész az ebéd.

Ha a teljeskiörlésű lisztet lecseréljük pl zabpehelylisztre vagy tönköly fehérlisztre és elhagyjuk a sót, az amaránt szórást, már mehet 10-11 hónapos pocaknak is. 😉