-Kókusztej-Kókuszliszt-
-Kókusztej-Kókuszliszt-
-Kókusztej-Kókuszliszt-
-Kókusztej-Kókuszliszt-

Hozzávalók

100 g kókuszreszelék (kén-dioxid mentes)

ELKÉSZÍTÉS MENETE

Én a 100 g kókuszreszeléket vettem alapul, így ehhez mértem mindent, természetesen lehet duplázni, triplázni, de a recept megírásához ez volt a legideálisabb, Nálunk inkább több szokott elfogyni, hisz süteményeket is csinálok kókuszliszttel, a reggeli pürébe is egy nagyon finom hozzávaló vagy akár anya CoffeeTime idejét is megszínesíti. 😉

Több változata van a kókusztej elkészítésének, áztatás, főzés, de Én inkább a forrázást választom mindig, hisz így kevésbé sérülnek a vitaminok, zsírdúsabb lesz a tej és gyorsabb is mint egy 12 órás áztatás.

Egy rész kókuszreszeléket két rész vízzel leforrázok, lefedem és hagyom ázni 2-3 órát, ekkor már majdnem kihűl és tudom a turmixgépbe rakni, ahol viszonylag sokáig turmixolom, hogy minél kisebb legyen a kókuszreszelékem. Ha ezzel kész vagyok egy szűrő vagy pamut háló segítségével átszűröm, amikor kinyomkodtam belőle a kókusztejet, a kókuszreszeléket vékony rétegben tepsire rakom és 150 °C-on hőlégkeverésen pirítom a sütőben 25 percig. 7-8 percenkét átforgatom. Mivel az a cél, hogy kiszáradjon a kókusz, nem igényel nagyobb hőfokot, pici barnulásig hagyom bent, ezzel is egy finom ízt érek el a kókuszlisztemnél. Ebből a mennyiségből Nekem

  • 400 ml kókusztej
  • 70 g kókuszliszt

lett. A kiszárított kókuszt még le lehet darálni, hogy még finomabb szemű legyen, de van olyan finomság ami nem igényli. Ma reggel például ebbe a pürébe tettem bele utólag. Ebben az esetben nem főzöm a gyümölccsel együtt, hisz megpuhul hamarabb. 🙂